Kremna

 
Kremna, slatka mala vazdušna banja, nazvana tako još početkom XX veka, zbog svoje idealne nadmorske visine (od 800 m), klime, uvek na udaru morskih i kontinentalnih vetrova, seoce koje sa svojim predivnim cvetnim livadama i planinskim vrhovima obraslim gustim četinarskim šumama, razdvaja dve najlepše planine Zapadne Srbije - Taru i Zlatibor. I upravo zbog svojih prirodnih lepota, blizine Tare, Zlatibora i Mokre gore, ali i onoga za šta nismo sigurni da li je mit ili stvarnost, Kremna su postala jedna od najpopularnijih seosko - turističkih destinacija ovog kraja za ljude željne zdravog vazduha, domaće fenomenalne kuhinje, kao i mirnog odmora.
Kremna, planinsko mesto između Tare i Zlatibora, smešteno u istoimenoj kotlini, sa svojom nadmorskom visinom između 750 i 850 metara, idealnom klimom koja nastaje usled sudara planinskih i morskih vetrova, fenomenalnim pejzažima, ljubaznim domaćinima, zdravom i potpuno prirodnom domaćom hranom, ali i sa svojom vizionarskom, odnosno proročkom tradicijom i reputacijom, idealna su seosko-turistička destinacija za one željne mirnog i zdravog odmora i sna, kao i zdrave domaće kuhinje. Jedna od najatraktivnijih atrakcija Kremana, kao i celog okruga jeste čuvena Šarganska osmica, pruga čija je izgradnja započeta od strane Austrijanaca, još dok je Srbija bila pod njihovom okupacijom, 1916. godine. Pruga koja je tada, a i danas skoro vek kasnije, često i dugo izučavani primer građevinskih čuda i spada u remek dela među prugama uzanog koloseka u svetu. A zašto je tako, zapita se svako od nas ko jednom dođe u Kremna i zagleda se u prugu, a odgovor se nekako sam od sebe javi. Naime, Šarganska osmica je deo pruge uzanog, jednog koloseka između Užica i Višegrada, t.j. između Mokre Gore i Kremana, koji je građen tako što se velikim trudom i znanjem tadašnjih inženjera, uspeo savladati uspon od oko 300 metara nadmorske visine brda Šargan, tako što je u tom delu pruga savladana usponom idući preko brda Šargan u zavijenim krugovima, praveći figuru broja osam.

Dom proroka Tarabića, Kremna - Panorama VR 360 °
Ukoliko želite prikaz Panorame VR 360 preko celog ekrana, nakon početka kliknitie na opciju FULLSCREEN.
Za povratak na stranicu pritisnite taster ESC na vašoj tastaturi.
           

Mit ili stvarnost

 
kremna tara planina tarabici
Jedna od atrakcija Kremana, kao i celog okruga jeste čuvena Šarganska osmica. Ipak, ono po čemu su Kremna specifična, prepoznatljiva i nadaleko poznata i čuvena jesu zapravo njeni domaćini Kremanci i nadaleko čuveni preci. Zna se, naime, da su Kremna imala poseban značaj za Srbe još u vreme Nemanjića, koji su tu imali svoje letnjikovce za svoju vlastelu i sebe, pa su Kremna tada, a i kasnije za vreme vladavine Istanbulskog carstva bila jedina priznata vazdušna banja u Zapadnoj Srbiji. U traženju odgovora zašto su Kremna nekada bila jedina vazdušna banja u Zapadnoj Srbiji nalaze se razlozi zašto su Kremna danas svakim danom sve interesantnija za odmor, kao i za kupovinu zemlje i pravljenje svojih kuća za odmor i turističkih objekata.
Legenda kaže da je cela Kremanska kotlina nastala u drevnoj fazi nastanka Zemlje, prilikom jednog njenog sudara sa drugim nebeskim telom. A ono što kaže savremena nauka jeste da kremanske stene sadrže veoma neobičan sastav, neku vrstu poludragog kamenja, a koje se, kako kažu Kremanci "tajno"
 
ispituju u svetskim laboratorijama, odakle stižu tvrdnje da je kremansko zemljište sastavljeno od stena koje metamorfozom prelaze u serpentine i imaju aspolutno prirodnu moć biogenog zračenja koje blagotvorno deluje na ljudski organizam. Kao prilog istinitosti ovih tvrdnji, može se reći da Kremanci zaista dugo žive, i ne samo Kremanci, već i uglavnom svi stanovnici Tare, Mokre Gore i Zlatibora, kao i da su svi oni vitalni i u poznim godinama. Upravo zbog tog kamena nastao je i naziv ovog malog planinskog mesta - stena-kamen-kremen-Kremna. Možda baš zbog tog kamena i sveprisutne energije koja prosto opija posetioce, iz Kremana potekoše mnogi vidoviti ljudi, a među njima posebno poznati i priznati "srpski nostradamusi" - Miloš i Mitar Tarabić. Stric i sinovac nisu bili pismeni, ali je zato njihov  kum bio pismen čovek, prota Zaharije Zaharić, koji je njihova proročanstva preneo dr Radovanu Kazimiroviću, a ovaj ih objavio u svojoj knjizi "Tajanstvene pojave u srpskom narodu i Kremansko proročanstvo". Recezent Kazimirovićeve knjige bio je vladika Nikolaj Velimirović, 77-mi proglašeni svetac Srpske pravoslavne Crkve. Predanja kažu da Kazimirovićevo Kremansko proročanstvo ipak nije sasvim originalno, već da je prota Zaharije originalni rukopis dao svom prijatelju, proti Gavrilu Popoviću, koji ga je, zatvorenog u jednu flašu, zazidao u temelje svoje kuće iz turskog doba u Užicu. Ova kuća još uvek postoji, i još uvek nema nikog da ospori ili potvrdi ovu jednu od mnogobrojnih legendi o Kremanskom proročanstvu.
 
kremnaturist tarabici kremna spomen kuca
Danas, Kremna imaju tzv. Dom proroka, kućicu brvnaru, gde su izloženi brojni suveniri, slike, isečci iz novina i sl, i gde se mogu čuti interesantne priče i prisustvovati tribinama tematski vezanim za Kremna i Kremansko proročanstvo. Takođe, turistička agencija Kremnaturist, koja upravo tu ima svoje sedište, jeste jedina turistička agencija ovog kraja koja se bavi prezentacijom Kremana i Kremanskog proročanstva, a preko koje se mogu izvršiti rezervacije u okolnom privatnom smeštaju kod ljubaznihdomaćina i u dobro opremljenom Tarabića hotelu "Šargan", prijavljivanje za posete drugim turističkim lokalitetima u blizini, kao što su - Kapela Prote Zaharića, crkva Sv. Đorđa, temelji manastira Rujno, grob Karađorđevog dede Jovana Petrovića, spomen proroka Tarabića, spomen Prote Zaharića, izvor Bioštanske banje, jezero Vrutci, Ćosića pećina, Šarganska osmica i Rakovo vrelo
 
Kremna imaju oko 800 domaćinstava i 2000 stanovnika. Selo ima motel "Šargan" sa 200 kreveta i 200 mesta za sedenje, devet kafana, više prodavnica, osnovnu školu, crkvu, Dom kulture sa bibliotekom i bioskopskom salom, zdravstvenu ambulantu, sportske terene za fudbal, košarku, odbojku i rukomet.
kremnaturist tara planina tarabici sargan
 
U Domu proroka se svakodnevno primaju gosti gde se drže tribine o Kremanskom proročanstvu. Nadmorska visina Kremana je između 750 i 850 metara. Ovoj idealnoj visini u klimatskom pogledu dodajmo cvetne livade, planinske ogranke obrasle četinarskim rastinjem, bistre izvore i planinske potoke koji su odredili da su Kremna još početkom 20-og veka proglašena za vazdušnu banju. Obližnje planine Zlatibor i Tara sa svojim brojnim hotelima i letovalištima su samo stvorile izazov da se u Kremnima nadomak ovih planina otpočne sa intenzivnim razvojem turizma. U zapadnom delu sela, u Šarganu je početna stanica obnovljene muzejske pruge Šarganska osmica.
     
         
Železnička stanica Šargan - Panorama VR 360 °

 
Ukoliko želite prikaz Panorame VR 360 preko celog ekrana, nakon početka kliknitie na opciju FULLSCREEN.
Za povratak na stranicu pritisnite taster ESC na vašoj tastaturi.
 
 
   
     
 
   
     
plac na tari